1. Pengenalan

Kenapa dokumen ini wujud

 • Bagi memastikan proses penyerahan yang lancar; daripada vendor perisian kepada pemilik perisian
 • Bagi menstandardkan penghantaran projek perisian dan dokumen boleh serah yang sejajar dengan amalan terbaik; meningkatkan kualiti, dan menormalisasikan komunikasi dan jangkaan merentasi projek untuk menjadikannya lebih mudah bagi pasukan untuk bekerja bersama-sama dan memindahkan tanggungjawab yang sedia ada atau menerima tanggungjawab baharu
 • Bagi membantu pemilik produk yang mungkin tidak biasa dengan pendekatan Digital Penang kepada penghantaran dan jangkaan produk.

Standard ini direka untuk membantu pasukan mengikuti amalan terbaik apabila mereka dan membina perkhidmatan. Ia juga akan digunakan untuk memastikan bahawa semua perkhidmatan memenuhi tahap kualiti yang minimum.

Standard berfungsi dengan paling efektif apabila ia mempunyai penerimaan yang meluas merentasi pasukan yang akan menggunakannya. Perkongsian draf standard dengan pasukan dan mendapatkan maklum balas daripadanya dengan kerap ialah cara terbaik bagi memastikan ia relevan. Pengarang standard ini mengalu-alukan semua maklum balas; anda boleh mencari alamat e-mel di bahagian bawah seksyen ini.

Dokumen standard ini direka untuk menekankan bidang kepentingan yang khusus kepada Digital Penang. Ia tidak perlu dianggap sebagai lengkap dan perlu digunakan dengan penilaian terbaik anda. Ia boleh membantu, sebagai contoh, bagi melihat contoh lain bagi projek dan mengkaji semula pro dan kontra bagi pendekatan yang berbeza. Yang paling penting, anda sentiasa boleh berhubung dengan pemilik produk anda dan/ atau pengurus penghantaran untuk mendapatkan nasihat tentang cara untuk menggunakan bahagian standard.

Terdapat standard yang melengkapi untuk produk dan penghantaran digital yang disediakan oleh MAMPU (Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia) sebagai sebahagian daripada usaha mereka untuk memodenkan sektor awam Malaysia. Standard Digital Penang menyokong standard MAMPU secara meluas dan hanya menyimpang apabila terdapat keperluan atau penapisan untuk dilakukan. Anda boleh mencari dokumentasi MAMPU di https://sqa.mampu.gov.my/index.php/ms/. Kami juga memautkannya di beberapa tempat sepanjang dokumen ini bagi menyokong pilihan Digital Penang.

Standard yang teguh adalah penting terutamanya dalam kerajaan kerana kerajaan menyediakan terlalu banyak perkhidmatan, ia boleh menjadi sukar untuk memastikan ia semua direka, dibina dan dikendalikan dengan cara sebaik mungkin.

Anda mungkin mendapati bahawa:

 • kerajaan berpecah kepada jabatan, bahagian dan pasukan yang berbeza
 • individu bekerja di banyak lokasi yang berbeza
 • pasukan tidak selalu berkomunikasi atau mengetahui perkara yang pasukan lain lakukan
 • tiada idea perkongsian tentang perkhidmatan yang baik atau cara untuk mewujudkannya

Ini boleh bermaksud bahawa:

 • bahagian kerajaan yang berbeza mewujudkan perkara yang sama pada masa yang sama
 • perkhidmatan kelihatan dan merasai amat berbeza daripada satu jabatan ke jabatan seterusnya
 • jabatan membelanjakan wang untuk projek digital besar yang tidak berfungsi atau menyediakan perkhidmatan kepada individu yang tidak memerlukannya

Standard berikut boleh membantu anda untuk:

 • menjimatkan masa dan wang
 • mewujudkan perkhidmatan yang lebih mudah, lebih pantas dan lebih selamat untuk pengguna
 • memperkasakan pasukan merentasi kerajaan dengan idea perkongsian amalan yang baik.

Jika anda mempunyai soalan dan/atau input lanjut tentang kandungan dalam dokumen ini, sila hubungi Digital Penang di contact@digitalpenang.my

<maklumat tentang individu untuk dihubungi bagi menyumbang ke standard ini cth “Jika anda rasa sesuatu dalam standard ini salah atau ketinggalan zaman, maka sila hubungi ...”>

Menambahbaik halaman

Piawaian di laman web ini telah diterbitkan untuk memberikan panduan untuk mereka yang bekerja dengan kerajaan atau mereka yang membuat projek berkaitan dengan kerajaan. Penerapan standard ini akan memastikan tahap kualiti minimum ada pada semua projek dan sistem. Untuk meningkatkan lagi mutu standard ini, maklum balas anda adalah diperlukan untuk memastikannya ia relevan dan memberi nilai kepada persekitaran semasa dan masa depan.

Pendapat anda adalah penting. Klik "MAKLUMBALAS" untuk memberi tahu kami bagaimana kami dapat menambah baik standard ini.

Adakah halaman ini membantu?